Sexuelt overgreb sætter sig i kroppen. Som et sår. Som et ar. Som en fastfrossen tilstand. Som et traume. Som en evig fysisk påmindelse.
————-
Og det gælder alt sexuelt overgreb; fra det systematiske misbrug, til det enkeltstående overgreb og til alle de gange, hvor vores sexuelle grænser er blevet overskredet på den ene eller anden måde. Sexuelt overgreb kan være de gange, hvor vi stiltiende er gået med til noget, vi dybest set ikke havde lyst til, eller de gange, hvor det først efterfølgende er gået op for os, at noget var for meget. Kroppen skelner ikke mellem bevidst og ubevidst sexuelt overgreb. Alt, hvad der har været over vores grænse, vil kroppen huske som et overgreb.
Sexuelt overgreb kan have mange konsekvenser for både kroppen og psyken. Jeg har efterhånden haft en del klienter på briksen, hvor overgreb er en del af deres historie, og de har alle deres ar.
————-
En lukket krop
————-
Hos mennesker, der har oplevet sexuelt overgreb, er der ofte en kropslig lukkethed, en låsthed og en selvbegrænsning i forhold til at kunne udfolde sig og leve det liv, de gerne vil. Særlige områder af deres krop kan bære på et særligt ubehageligt minde, som de bliver mindet om, hver gang dette område berøres. For nogle er selve berøringen en påmindelse, og de første gange de ligger på briksen, rører jeg dem måske meget lidt eller slet ikke. Deres krop er blevet deres fjende, fordi den holder fast i alt det, de helst vil glemme. Den holder fast i alt det, de er nødt til at slippe, for at kunne blive frie igen.
————-
Manglende tillid og utryghed ved andre mennesker
————-
Psykisk handler det ofte om manglende tillid, usikkerhed og en generel utryghed ved andre mennesker. En umiddelbar mistro, hvilket gør det svært at knytte nye og tætte relationer, selvom det ofte er det, man ønsker sig mere end noget andet, når man har været udsat for sexuelt overgreb. Og så er der ofte meget selvbebrejdelse og manglende tillid til dem selv. Tvivl om deres egen dømmekraft og irritation på sig selv over, at de er, som de er, og reagerer, som de gør.
————-
Grænseløshed
————-
Sexuelt overgreb kan også føre til en fornemmelse af grænseløshed i både kroppen og psyken. Hvis ens grænser gentagne gange er blevet overhørt og overskredet, så begynder man langsomt at lukke ned i kroppen. Det fører til, at man ikke længere kan mærke sig selv, sine egne grænser og sin egen lyst. Hvad har JEG lyst til? Hvad har JEG IKKE lyst til? Hvor går min grænse? Skal jeg sige ja eller nej til det her?
Det kan ofte føre til en tilstand, hvor man får sagt ja til alt for meget. Man er vant til, at ens “nej” ikke bliver respekteret, så hvorfor overhovedet sige det højt? Så måske bliver man sexuelt udfarende – siger ja til alle bejlere der byder sig til – men uden at have sig selv med i processen. Er man ubevidst om det mønster, så ser man sikkert intet problem i det, men bliver man bevidst kan det også skabe yderligere ar, når man opdager, at man har grænseoverskredet og overhørt sig selv.
Det med at mærke og udtrykke dine egne grænser kan du høre mere om og øve dig på, hvis du tager med på min playshop: Krop, lyst og grænser!
————-
Det er sindssygt hårdt at se sine sexuelle overgreb i øjnene og vælge at arbejde med dem. Derfor er mine klienter også nogle af de sejeste mennesker, jeg kender. De nægter at give op. De nægter at være ofre. De nægter at lade sig begrænse i deres liv. Og de kommer videre.
Langsomt – skridt for skridt – bliver de forløst. Langsomt tør kroppen at give efter, slippe det gamle og åbne sig for noget nyt. Det tager tid – men friheden venter derude ❤️
Er dine sexuelle grænser blevet overtrådt?
Genkender du dig selv i noget af det ovenstående?
Er du klar til at komme videre med DIT liv?
————-
Start dit forløb med kropsterapi allerede idag – why not?
Livet er for kort til at være alt andet end det, du drømmer om ?
Kærlig hilsen
Siff Storm
Totum kropsterapeut, Sexolog og ID life coach – med egen praksis i centrum af København siden 2014
Hvad siger andre?