Kære Siff,

 
Lavt selvværd er noget, jeg kæmper rigtig meget med. Det har fyldt rigtig meget i mit arbejdsliv, men for tiden er det mest på spil i mit kærlighedsliv. Jeg kæmper rigtig meget med kærligheden og har altid gjort det. Jeg har haft kærester, men jeg tror kun, jeg har været rigtig gengældt forelsket én gang i mit liv – i to måneder!
 
Jeg kunne rigtig godt tænke mig konkrete øvelser til at arbejde med mit selvværd. 
Hvordan får man et bedre selvværd?
 
Kh
xx

Kære xx

 

Først og fremmest tusind tak for din mail og for dit spørgsmål.

Jeg møder SÅ mange mennesker i min hjertebiks, der kæmper med lavt selvværd, og derfor er det også et tema, der ligger mig meget på sinde (og hjerte).

 

Hvordan får man et bedre selvværd?

 

Jeg ser tit og ofte opslag og dameblads-artikler a la “5 trin til et bedre selvværd”, der lægger op til en hurtig løsning a la; hvis du bare gør a, b og c – bom, så får du et struttende og fantastisk selvværd på nul komma fem. Min erfaring er dog, at det ikke er holdbart. For der er ingen nemme løsninger på en udfordring, som vi har båret med os siden vi var små børn. Så det er heller ikke en nem løsning, jeg kommer til at give dig.

 

Hvor kommer det lave selvværd fra?

 

Vores selvværd bliver opbygget, mens vi er børn, og vores selvværd bliver derfor også påvirket af de svigt, udfordringer og afvisninger, vi er blevet mødt med fra især vores primære omsorgspersoner – typisk vores forældre. 

En svær eller udfordrende opvækst – eller blot et enkelt svigt eller en misforståelse på et sårbart tidspunkt – kan medføre et lavt selvværd, som du tager med dig ind i voksenlivet. Og ingen kommer helskindet og uberørt igennem barndommen –  INGEN. Derudover er der også hændelser i dit ungdoms- og voksenliv, der kan påvirke dit selvværd negativt som fx mobning eller at være i et forhold med en meget krævende eller manipulerende partner. 

Så et lavt selvværd er egentlig en mekanisme vi har udviklet for at overleve. Det er en overlevelsesstrategi. Når vi oplever, at visse dele af os – af vores personlighed – bliver afvist eller nedgjort, så pakker vi disse dele væk. For – som barn især – er det at blive afvist af “flokken” (= vores familie/forældre) er lig med døden, da vi ikke kan klare os alene. Så for at overleve pakker vi de “forkerte” sider af os selv væk, og vi begynder selv at nedgøre vores “forkerte” sider.

Fuck – det er hårdt – vi skal både kæmpe ud ad til og indadtil på samme tid. Hårde odds.

Så det er egentlig bare for at sige, at det fanme ikke er småting, du er oppe imod, når du forsøger at arbejde med dit selvværd. Det er fastgroede og oldgamle mønstre, som du har båret med dig hele livet. 

 

Hvad vil det sige, at have et højt selvværd?

 

At have et højt selvværd betyder, at du sætter dig selv højt – at du ser dig selv som vigtig og værdifuld, blot fordi du er til her i livet. Du behøver ikke at gøre eller præstere noget for at være værdifuld, du er det bare. Det er følelsen af, at du har ret og lov til at være her på jorden og i livet. At du er værdifuld. At du er elsket og elskelig. At dine meninger, tanker og følelser er lige så vigtige som alle andres. At du hører til. Dit selvværd er din grundlæggende kærlighed til dig selv som menneske.

Et sundt højt selvværd indbefatter at kunne sætte dig selv først, træde frem og både sætte grænser og bede om det, du gerne vil have – i alle livets aspekter. 

 

Så hvad skal der til for at ændre på det lave selvværd?

 

I min erfaring er selvværdsarbejde et stykke dybt og langtrukkent udviklingsarbejde. Men det er det hele værd ❤️

De mennesker jeg har mødt med lavt selvværd – inklusiv mig selv – har blandt andet kunne karakteriseres ved de følgende ting:

  • Oplevet svigt i den tidlige barndom
  • Sætter andre før sig selv
  • Har svært ved at mærke sig selv og tyde deres krops signaler
  • Har svært ved at mærke og udtrykke deres behov, lyst og grænser
  • Har utrolig mange negative antagelser om sig selv

Så hvordan ændrer man på det?

 

Hvordan jeg arbejder med selvværd i hjertebiksen

 

Jeg har som sagt rigtig mange klienter med selvværdsudfordringer og to af de tilgange, jeg bruger, er indre barn arbejde samt arbejde med lyst og grænser. Jeg vil kort fortælle om dem herunder og derefter får du nogle forslag til ting, du selv kan gøre derhjemme.

 

Hel dit indre barn

 

En af de konkrete ting jeg gør, når jeg arbejder med selvværdsproblematikker, er at hjælpe folk med at hele deres indre barn (eller børn – for der kan være flere). Det er en terapeutisk praksis, hvor vi går tilbage i tiden og finder de steder, hvor du først oplevede svigt, og hvor det lave selvværd har sin rod. Derfra starter helingen. Og derfor er der ingen quickfix. Hvis du ikke går tilbage til roden, så vil alle løsninger, du prøver, blot være symptombehandling. 

Efterhånden som din fortid bliver helet, så vil der opstå plads og overskud til også at skabe forandringer i dit liv nu og her. Og så begynder det at rykke. 

Så har du brug for en terapeut til at facilitere din proces – så kan du booke en tid herunder!

 

Øv dig i at mærke og udtrykke lyst og grænser 

 

At mærke og udtrykke lyst og grænser er både noget, jeg øver med min klienter på briksen samt på mine playshops og kvindecirkler, men det er også noget, du kan øve selv derhjemme. 

Helt lavpraktisk, så handler det først og fremmest om at blive bevidst om, hvornår du overskrider dine egne grænser, undlader at sige noget højt, eller blot følger med på, hvad andre vil uden at tage stilling til, om det faktisk er noget du har lyst til. Så det handler om opmærksomhed og fokus.

Når du så begynder at blive bevidst om, hvornår det sker, så er næste skridt at stoppe op og tage dig tiden til at fornemme og mærke dig selv. Læg en hånd på hjertet og den anden på maven og stil dig selv følgende to spørgsmål:

  1. Hvad føler/mærker jeg? (hjertet)
  2. Hvad har jeg brug for? (maven)

So fucking simple – men det virker. 

Stop op. Mærk efter. Stil spørgsmålene. Og vent på svar. 

Og så handler du på det du mærker. 

HVER ENESTE GANG!

Jeg har tonsvis af øvelser til at træne lyst og grænser – så følg med her og på Facebook – jeg kommer til at dele mere af den slags fremover ❤️ 

 

Vend alt til kærlighed

 

En anden konkret ting, du kan gøre, er at tage alt det, du ikke bryder dig om ved dig selv, og vende det til kærlighed. 

En måde at gribe det an på er, at tage en blok papir (afhængig af, hvor hård du er ved dig selv skal du måske bruge MANGE stykker papir) og så starter du simpelthen fra en ende af med at skrive alt det ned, du ikke bryder dig om ved dig selv. Bare start med at sige “Jeg er…” og se hvad der dukker op.

Fx.

  • Jeg er dum
  • Jeg kan ikke finde ud af noget
  • Jeg er ikke elskelig
  • Jeg finder aldrig en kæreste

Osv osv. Bare lad det flyde og ikke stop dig selv – heller ikke selvom der dukker ting op, som du ikke er synderligt stolt af at sige højt. Ingen behøver at se din liste udover dig selv.

Når du løber tør for ord og negative sætninger – så starter du fra toppen af listen og stiller dig selv spørgsmålene; “Er det sandt?” og “Hvordan kan jeg vide at det er sandt?/Har jeg nogle beviser for at det er sandt?. Og evt. hvilke beviser har jeg for, at det IKKE er sandt?.

Og sådan fordyber du dig i hvert et punkt på listen. Formodentlig bliver størstedelen af (eller alle ;-)) punkterne pillet fra hinanden. 

 

Find nye støttende selvfortællinger

 

Alle punkterne på din liste er negative tanker, der trækker dig ned og fastholder dit lave selvværd, så hvad kunne du fortælle dig selv i stedet for? Hvilke sætninger ville være støttende og nærende for dig?

Find 3 støttende og positive sætninger om dig selv – de skal starte med “Jeg er …”.

Jeg gav denne opgave til kvinderne i min sidste kvindecirkel og nogle af de nye positive sætninger, der kom frem var:

  • Jeg er smuk
  • Jeg er elsket
  • Jeg er god nok

Hvordan lyder dine?

Integrer din nye selvfortælling

 

Når du så har dine nye positive sætninger, så skal de integreres. Og det er her snoren knækker for mange – for det kræver vedholdenhed. Du skal huske på, at du har brugt størstedelen af dit liv på at integrere de negative sætninger, vi havde fat i før – så hvor meget energi tror du, du skal bruge, for at integrere de nye?

Nemlig – ca. lige så meget energi og tid.

Så find ud af, hvad der virker for dig, når jeg fortæller dig, at du skal minde dig selv om dine nye positive sætninger minimum tre gange om dagen. Og ikke bare et par dage, en uge eller en måned – nej – vi snakker om et halvt år, et år, flere år eller måske resten af livet. 

Hvordan kan du dagligt minde dig selv om dine nye sætninger?

  • Skal du have tre daglige alarmer på telefonen, der bimler med dine sætninger?
  • Skal du have post-it sedler op på toiletspejlet?
  • Skal du lave et aftenritual, hvor du læser sætningerne op for dig selv?
  • Skal du have sætningerne stående som baggrund på din computer eller telefon?
  • Skal sætningerne skrives på dit bogmærke/din arbejdsmappe/din drikkedunk?
  • Eller eller eller?

Find det, der virker for dig – og som du ved, det er realistisk, at du får gjort. Nu og om et år!

Jeg håber du kan bruge mit svar og at øvelserne kommer til at gøre en forskel for dig. 

Men husk nu – det tager tid ❤️ 

 

Kærlig hilsen
Siff Storm
Totum kropsterapeut, Sexolog og ID life coach – med egen praksis i centrum af København siden 2014