Manglende sexlyst pga smerter i underlivet

 

Kære Siff,

Hvor jeg skal jeg starte for at løsne op for manglende sexlyst pga smerter ved sex og manglende orgasme?
 
Kærlig hilsen
Anonym kvinde
 
Jeg var nødt til at stille et par opklarende spørgsmål for at kunne svare bedst muligt på spørgsmålet om manglende sexlyst – du får både spørgsmål og svar her:
 

1. Hvilke smerter er der tale om ved din manglende sexlyst, og ved du hvad de skyldes?

Jeg er meget sensitiv ved berøring at klitoris, og min skedeindgang lukker meget hurtigt sammen ved stimulering. Selv tamponer kan være svære at sætte ind. Kroppen virker angst.  Lægen siger jeg er helt normal – men jeg får mega-ondt fx når de tager celleprøve. Det tager uger inden mit underliv er sig selv igen. 
 

2. Har du aldrig haft orgasme før af nogen art? Eller er det stoppet på et tidspunkt?

Jeg har opnået en lille forløsning for år tilbage. Jeg var på orgasmekursus, og der oplevede jeg lidt reaktion, men jeg har aldrig virkelig kunnet give efter og slippe helt. Jeg har altid været misundelig på min kone for hun har altid oplevet lækre orgasmer når vi har været sammen. Men jeg har aldrig kunnet give mig hen til hende eller mig selv. Pt virker jeg noget død og oplever ikke det store, når jeg forsøger at tilfredsstille mig selv.  Jeg er hyper-sensitiv på berøring, så jeg kan ikke “holde til” stimulering særlig længe. 
 

3. Du siger du ikke kan finde ud af sex – hvad mener du med det?

Jeg har aldrig rigtigt kunne nyde det. Jo jeg har haft mere lyst end nu, men jeg har aldrig oplevet alt det fede, som andre taler om.
Jeg har heller aldrig lykkedes med at gennemføre et samleje med en mand, og selv efter mange år sammen med min kone (ja jeg sadlede om) kan jeg ikke slappe af og tage imod.  Jeg har jagtet orgasmen sammen med min kone, og det har spændt ben, og jeg har været mega-ked-af-det pga det, når jeg igen er fejlet. Så nydelsen er blevet glemt i jagten. 
 
Min kone tør ikke længere røre ved mig, for hun er bange for, at jeg bliver ked af det, eller det gør ondt.
Så alt er lagt over på mig. Jeg skal sige til, når jeg vil noget. Mega- pres – og så sker der ikke noget. Jeg mærker ingen lyst længere. Jeg er bange for smerterne, bange for at blive skuffet igen og igen, så er det lettere ikke at gøre noget. Men jeg savner intimiteten. Jeg ved bare ikke, hvordan jeg får brudt mine grænser på en god måde, når alt er gået sådan i hårdknude i/for mig. 

Brevkassens svar om manglende sexlyst

 

Kære Anonyme kvinde,

 
Først og fremmest tusind tak for din mail, din ærlighed og din sårbarhed. Jeg møder mange kvinder i hjertebiksen, der af den ene eller anden anden årsag ikke mærker lyst til sex. Jeg håber, at dit brev og mit svar kan være til nytte og gavn for mange flere kvinder derude, der oplever manglende sexlyst ❤️
 

En krop i angst 

 
Du skriver: “Kroppen virker angst!” og det er det, jeg allerførst lægger mærke til og hæfter mig ved. Det jeg som kropsterapeut oplever er, at hvis kroppen på en eller anden måde er i alarmberedskab – om det så skyldes stress, angst, traumer, PTSD eller noget helt andet – så er kroppen i en mere eller mere konstant tilstand af opspændthed. Kroppen er opspændt, fordi den hele tiden skal være parat til at reagere på en evt. fare. Kroppen kan reagere med enten kamp, flugt eller frys, som er vores grundlæggende menneskelige forsvarsmekanismer. 
 
Så jeg bliver nysgerrig på, hvad der gør din krop angst?
 
Hvor længe har den været angst? Hvornår begyndte det? Og hvad skete der i den periode, hvor angsten og smerterne først opstod?
 
Hvis du er blevet lægeligt undersøgt, og du på den konto “ikke fejler noget”, så vil min klare overbevisning være, at dine smerter og deraf manglende sexlyst er psykisk forårsagede. Jeg kender ikke din historie eller dit liv, men noget siger mig, at der er en eller flere oplevelser/situationer i dit liv, der har forårsaget denne angstreaktion i din krop.
 
Jeg har haft en del klienter på klinikken gennem tiden med angst i kroppen. Min erfaring er, at når angsten har sat sig i underlivet, så handler det ofte om noget af det følgende:
 

1. Overgreb

 
Jeg har en del klienter, der har været udsat for seksuelt overgreb på et tidspunkt i deres liv. Et af resultaterne kan være, at kroppen lukker helt ned og spænder op selv ved den mindste berøring. Du kan læse mere om hvad seksuelt overgreb kan gøre ved dig i mit indlæg om seksuelt overgreb.: Seksuelt overgreb sætter sig som et ar i kroppen!
 

2. Sex uden lyst / Grænseoverskridende sex

 
Jeg møder også mange mennesker, der igennem deres liv har haft sex, som de egentlig overhovedet ikke havde lyst til. Men uden at det har været et decideret overgreb. Det kan være, at de gentagne gange er gået med til sex med en partner for at please, for at undgå konflikter, fordi det var længe siden sidst eller fordi de ikke kunne få sig selv til at sig nej. Det kan også være, at de har haft sex, som de som udgangspunkt havde lyst til. Men på et tidspunkt undervejs har det så udviklet sig til noget, de ikke havde lyst til. Men de har ikke formået at sige fra overfor det. Det kunne fx. være oralsex eller analsex.
 

3. Skam

 
Skam er en stærk følelse, som mange af os er godt bekendt med. Det er mange af mine klienter også. Nogle har været igennem en eller flere oplevelser, særligt i barndommen, der har fyldt dem med skamfølelse. Og skam sætter sig særligt som spændinger og låsninger fysisk i underlivet. 
 
Jeg siger ikke, at disse tre årsager er gældende for dig, men måske vækker en af dem genklang?
 

Angst <> Nydelse

 

Angst er pissehårdt at være i kontakt med hele tiden. Så det, der ofte sker, er, at vi lukker af til vores krop. Så behøver vi ikke at mærke de ubehagelige følelser indeni. Det sker ved, at vi begrænser vores vejrtrækning, spænder op i vores muskulatur og låser vores krop i bestemte mønstre. 
 
En krop i angst gør ondt, og en krop i angst har ABSOLUT ikke fokus på sex, glæde og nydelse. Den har fokus på at overleve! Det kan godt være, det ikke er noget, du tænker bevidst over, men hvis din krop er i konstant alarmberedskab, så er det sådan, det er! Så din manglende sexlyst er fuldstændig naturlig.
 
Så et helt konkret råd til at løsne op for din manglende sexlyst er at få åbnet din krop op. Det kan naturligvis ske hos mig eller en anden kropsterapeut. Men i hvert fald hos en behandler, der arbejder med krop, psyke og traumer.
 

Drop jagten på orgasmen 

 
Orgasme handler om at kunne give dig hen i tryghed, hengivelse og overgivelse. Man kan ikke gennemtvinge en orgasme – og hvem har for den sags skyld også lyst til det? 
 
Men altså – tilbage til en krop i angst. Du er i alarmberedskab og opspændt, hvilket er i komplet modsætningsforhold til tryghed, hengivelse og overgivelse. Så SELVFØLGELIG får du ikke orgasmer. Det er helt normalt. HELT normalt ❤️
 
Så arbejd med din krop først – find ind til angstens kerne og forløs den – og så kan vi begynde at tale om orgasmer og manglende sexlyst bagefter!
 
Og så lige et par hurtige her til sidst, som ikke kan siges nok gange:
 
  • Intimitet og nærvær 

    Fokuser på intimitet og nærvær med din partner frem for sex og orgasmer – sex skal være dejligt og en god oplevelse. Så træk forventningerne ud af legen, så bliver det allerede der meget dejligere (for jer begge)

 

  • Aldrig sex uden lyst!

    ALDRIG ALDRIG ALDRIG hav sex uden lyst! Jeg kan ikke sige det nok. Man kan godt tænke, at jeg vil få vækket min lyst, hvis jeg går igang, og det er naturligvis helt fint – sæt igang :-). Men vi må aldrig have sex, som vi kan mærke dybt i os selv, at vi ikke har lyst til. Det æder en lille bid af vores sjæl og vores hjerte hver gang, vi på den måde overskrider vores egne grænser og tilsidesætter vores egen fornemmelse og lyst. 

 

  • Hvad har du lyst til?

    Fokuser på, hvad du har lyst til – hvad der vækker glæde i dig! Det behøver ikke nødvendigvis at være seksuelt, hvis det er svært at mærke lige nu. Så gå efter alle andre områder af livet, og øv dig i at mærke, hvad du har lyst til og så giv det til dig selv! Den manglende fornemmelse af sexlyst og lyst generelt kan også sidde i kroppen, ofte fordi den har været tilsidesat og ignoreret i mange år. Men den er der, og den kan findes igen – det handler om at genskabe kontakten til din egen krop og lære dens signaler at kende igen!

 

 
Rigtig meget held og lykke til dig. Jeg ønsker dig alt det bedste og håber, du får forløst angsten, så sex kan begynde at være en dejlig og nydelsesfuld oplevelse for dig.
 
 
Kærlig hilsen
Siff Storm
Totum kropsterapeut, Sexolog og ID life coach – med egen praksis i centrum af København siden 2014